Primul pas în căutarea unui loc de muncă trebuie să fie crearea sau actualizarea CV-ului. Știm că prima impresie contează iar în acest caz CV-ul reprezintă primul contact cu un potențial angajator. Un CV bine structurat, ușor de parcurs și care conține toate informațiile relevante, poate face diferența pentru obținerea unui interviu și ulterior a jobului dorit. Află cum să creezi CV-ul perfect.
Termenul „Curriculum Vitae” provine din limba latină iar traducerea directă ar fi „istoricul vieții”. CV-ul este un document ce reprezintă istoricul profesional și cuprinde date despre pregatirea profesională, despre studii și formare profesională precum și detalii despre alte aptitudini dobândite.
Ce informații trebuie să conțină un CV standard?
Introducere sau obiectiv profesional
În prima parte a documentului poți introduce o scurtă descriere a vieții tale profesionale sau a obiectivului profesional dorit. Această secțiune poate fi adăugată la începutul sau sfârșitul documentului, însă nu trebuie să depășească un paragraf. Aici poți menționa câteva detalii despre tine și ce dorești să realizezi mai departe pe plan profesional.
Datele de contact
Este ideal ca poziționarea datelor de contact să fie în prima parte a documentului și fie vizibile. În cazul în care un potențial angajator dorește să te contacteze nu ar trebui să piardă timpul căutând în document aceste detalii. Adresa de email pe care o folosești atunci când aplici la un job sau pe care o notezi în CV-ul tău trebuie să fie una actuală sau una pe care o verifici periodic pentru a nu rata potențiale oferte. La fel trebuie procedat și cu numărul de telefon, asigură-te că poți răspunde la acel număr în cazul în care ești contactat. În situația în care ai deja un job nu este recomandat să folosești adresa de email sau numărul de telefon de serviciu, poți să folosești datele de contact personale sau poți chiar să creezi o adresă de email special pentru acest scop. Tot la secțiunea datelor de contact poți adăuga și contul de LinkedIn dacă acesta există sau alte conturi de social media relevante însă doar dacă acestea completează imaginea ta profesională.
*** Adresa de email ar trebui să fie una care să inspire profesionalism, porecla din copilărie poate fi amuzantă și poate te reprezintă, însă în acest caz mai potrivită ar fi o adresă care să respecte formula nume.prenume@domainname ***
Experiența profesională
Următoarea secțiune a CV-ului ar trebui să conțină istoricul profesional, în ordine cronologică, începând cu cea mai recentă poziție ocupată. În general datele esențiale sunt durata, angajatorul, denumirea funcției, principalele responsabilități și eventualele realizări profesionale. În cazul în care prezența pe piața muncii este una îndelungată aici pot fi incluse doar acele experiențe profesionale relevante pentru postul la care se aplică, iar în cazul posturilor de entry level sau pentru persoanele ce nu au experiență profesională mai potrivit ar fi un CV bazat pe aptitudini. (vezi mai jos detalii)
*** Când enumeri responsabilitățile de la fiecare loc de muncă poți opta pentru principalele 4-5 atribuții, iar atunci când personalizezi CV-ul tău în funcție de jobul la care aplici enumeră-le pe cele care ar putea fi mai potrivite pentru poziția vizată în special pe cele menționate în anunțul de angajare ***
Educație
Și în această secțiune este preferabil să adaugi datele tot în ordine cronologică, începând cu cea mai recentă calificare obținută și alte cursuri absolvite relevante. Poți menționa numele instituției sau a facultății/universității, specializarea și perioada de timp în care au fost urmate cursurile. Dacă postul la care aplici cere o anumită calificare, nu uita să o menționezi aici.
*** Pentru joburile ce necesită o anumită calificare o poți nota prima în listă chiar dacă nu este cea mai recentă ***
Limbi străine
O altă informație relevantă privește competențele lingvistice. Poți menționa aici ce limbi străine cunoști precizând și nivelul de cunoaștere a limbii. Evaluarea poate urma modelul de notare internațional cu calificative de la A1 la C2 sau urmând modelul „începător” (corespunzător A1-A2), „mediu” (B1-B2) sau „avansat” (C1-C2). Nu supraestima nivelul cunoștințelor lingvistice mai ales în cazul în care postul pentru care aplici necesită cunoașterea unei limbi străine.
*** Atunci când aplici pentru un post în o limbă străină sau într-o altă țară poți menționa și limba maternă precizând nivelul nativ ***
Competențe sau abilități profesionale și personale
Această secțiune din CV este dedicată abilităților și competențelor dobândite. Și în acest caz încearcă să adaptezi CV-ul pentru postul la care aplici, scopul fiind să comunici cât mai bine potențialului angajator că ești persoana cea mai potrivită pentru job. Competențele pot fi împărțite în două categorii. Competențe profesionale sau „hard skills” cum sunt cele tehnice, de exemplu competențele digitale, competențe si cunoștințe de utilizare a calculatorului, capacitatea de a mânui echipamente sau cele specifice unui domeniu cum este cel industrial. A doua categorie este cea a competențelor personale sau „soft skills” cum sunt abilitățile de comunicare, abilități organizaționale sau alte competențe si abilități sociale.
*** Enumeră acele abilități care te fac persoana cea mai potrivită pentru locul de muncă la care aplici și pregătește-te să le discuți în detaliu la interviu. Poți pregăti câteva exemple din experiența ta personală sau profesională care să demonstreze abilitățile menționate în CV ***
Informații adiționale
În această secțiune poți adăuga alte informații relevante în funcție de domeniul profesional. Poți menționa aici dacă deții permis de conducere auto, dacă ești disponibil pentru relocare, alte abilități sau informații personale care pot fi relevante pentru un viitor loc de muncă.
Tipuri de CV
CV Standard
Acest tip de CV este cel mai utilizat, fiind potrivit atât pentru persoanele care au o experiență profesională, cât și pentru cei la început de drum. Un astfel de CV urmează o structură clasică cuprinzând datele de contact, experiența profesională, date cu privire la educație, cunoașterea unor limbi străine și alte competențe și abilități.
CV Funcțional, bazat pe aptitudini sau „Skill based”
Acest tip de CV este potrivit pentru persoanele ce nu au experiență profesională sau pentru persoanele ce doresc o schimbare radicală în carieră. În acest caz accentul se pune pe abilitățile și competențele dobândite.
CV Creativ
Pentru joburile din domeniul de creație poți fi mai liber în redactarea unui astfel de document. În această situație poți include un portofoliu, exemple ale produselor tale sau proiecte la care ai contribuit. Structura rigidă a unui CV standard poate fi transformată demonstrând astfel chiar de la început abilitățile tale creative.
CV Personalizat
Acest tip de CV urmărește o structură standard, însă este personalizat în funcție de locul de muncă vizat. După ce ai un CV standard poate fi relativ facil să îl personalizezi în funcție de jobul la care aplici. Urmărește anunțul de angajare și adaugă sau evidențiază acele abilități sau experiențe profesionale căutate de angajatori.
Tips & tricks
- Păstrează o dimensiune redusă a documentului – nu mai mult de 1-2 pagini
- Ai grijă la exprimare și verifică înainte să îl trimiți – fără greșeli gramaticale sau de punctuație
- Asigură-te că este ușor de parcurs – poți să rogi un prieten să îl citească și să îți spună părerea lui
- Redactează CV-ul în limba în care este postat anunțul de angajare – dacă aplici pentru un job în o limbă străină trimite CV-ul tău în aceeași limbă
- Nu îl încărca cu informații inutile – informațiile care nu sunt relevante pentru locul de muncă sunt de evitat
- Nu uita să folosești cuvinte cheie – poți urmări anunțul de angajare și să evidențiezi în CV-ul tău acele atribute căutate de angajator
Poți descărca de aici modele în format Word, completate și editabile pentru un CV standard în limba româna și în limba engleză. După descărcare poți șterge detaliile generale și le poți înlocui cu datele tale.
CV Lb. Română
CV Lb. Engleză
Mult succes!
Echipa High Staff Recruitment