Telemunca, munca de acasă, „remote” sau „work from home” sunt forme de lucru la distanță prin care angajații își pot desfășura activitatea din o altă locație decât biroul sau sediul companiei angajatoare. Potrivit Eurostat, în 2019, 5,4% dintre angajații din Uniunea Europeană lucrau de acasă, pe primele locuri fiind Olanda si Finlanda cu peste 14% dintre angajați, iar la polul opus fiind Bulgaria si România cu doar 0,5% si 0,8% dintre angajați.
La nivelul Uniunii Europene forma de muncă la distanță a fost reglementată încă din 2002 prin Acordul cadru asupra telemuncii, recomandări implementate și de România în 2018 prin Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, publicată în Monitorul Oficial al României în data de 2 aprilie 2018. Potrivit Articolului 2 din Legea nr. 81/2018 telemunca reprezintă forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puțin o zi pe lună, folosind tehnologia informației și comunicațiilor. Angajatul care desfășoară activitatea în aceste condiții este denumit telesalariat.
Așadar, condițiile ce trebuie respectate pentru activitatea de telemuncă au în vedere poziția și activitatea desfășurată de telesalariat, nefiind o altă limitare cu privire la domeniul de activitate sau specificul acesteia, însă este esențial ca îndeplinirea atribuțiilor să poată fi efectuată prin intermediul tehnologiei informației și comunicațiilor.
Potrivit Articolului 6 din Legea nr. 81/2018, în cazul telemuncii, telesalariatul beneficiază de toate drepturile recunoscute prin lege, prin regulamente interne sau contracte colective de muncă aplicabile salariaților care desfășoară activitatea de muncă la sediul sau domiciliul angajatorului. Principalele obligații ale telesalariatului sunt desfășurarea activității în conformitate cu pregătirea și instruirea sa, informarea angajatorului cu privire la echipamentele de muncă folosite precum și la locul sau locurile în care este desfășurată activitatea, să utilizeze numai echipamentele de munca ce nu prezintă un risc pentru sănătatea și securitatea sa și să nu schimbe condițiile de muncă din locurile în care își desfășoară activitatea. Principalele obligații ale angajatorului în cazul telemuncii sunt asigurarea echipamentelor necesare prestării muncii, instalarea, verificarea și întreținerea echipamentul necesar prestării muncii, asigurarea condițiilor optime pentru ca angajatul să fie instruit suficient și adecvat în domeniul securității muncii și să asigurare transportul la și de la locul desfășurării activității de muncă.
Munca de acasă sau telemuncă?
Este important de precizat și faptul că telemunca și munca la domiciliu sunt două forme de organizare a muncii la distanță distincte. În timp ce telemunca presupune utilizarea tehnologiei și a mijloacelor de comunicare la distanță, iar telesalariatul poate presta activitatea și dintr-o altă locație, munca la domiciliu prevede desfășurarea activității la domiciliul angajatului nefiind necesară utilizarea mijloacelor de telecomunicații. De asemenea, telemunca poate fi una temporară în timp ce munca la domiciliu are un caracter permanent.
Avantaje
Posibilitatea de a lucra în o altă locație decât sediul sau biroul angajatorului prezintă și o serie de avantaje. Pentru angajat, un posibil beneficiu constă în câștigarea timpului pierdut cu deplasarea la și de la birou. Astfel, poate fi redus costul asociat deplasării la birou. Având mai mult timp liber, nivelul de stres poate să scadă contribuind astfel la o creștere a nivelului de productivitate. De asemenea, munca de acasă sau din o alta locație stabilită, oferă angajatului o mai mare flexibilitate în ceea ce privește programul de lucru, fapt ce poate contribui din nou unui nivel mai crescut de productivitate. Un alt avantaj pentru telesalariați constă în mediul de lucru mai relaxat, iar în cazul unor categorii de persoane cum sunt cele cu dizabilități pentru care deplasarea zilnică ar fi mai dificilă, telemunca poate fi o soluție viabilă pentru accesul pe piața muncii în condiții de egalitate de tratament.
Pentru angajatori, desfășurarea activității în regim de telemuncă are ca principal avantaj accesul la forță de muncă calificată indiferent de locația fizică a acesteia. Un alt avantaj al telemuncii constă în reducerea costurilor aferente spațiilor de birouri, transportului angajaților precum și alte servicii conexe cum sunt cele de curățenie și mentenanță a sediilor sau birourilor. În același timp, o mai mare autonomie a angajaților poate contribui la creșterea productivității precum și la reducerea absenteismului.
Dezavantaje
Desigur, telemunca are și o serie de dezavantaje. Pentru angajați, poate principalul dezavantaj constă în lipsa interacțiunii cu alte persoane. Scăderea sau lipsa interacțiunii sociale poate avea efecte nefaste asupra psihicului și sănătății, în cazul izolării sociale fiind des întâlnite afecțiuni precum oboseala cronică, stres cronic dar și un risc crescut de a dezvolta alte boli cronice. Autonomia în ceea ce privește programul sau modul de lucru poate constitui atât un avantaj cât și un dezavantaj, deoarece organizarea timpului astfel încât să se păstreze un echilibru între viața profesională și cea personală se poate dovedi dificilă. De asemenea un dezavantaj poate fi și lipsa spațiului dedicat activității de muncă, mai ales în cazul angajaților ce lucrează de acasă și locuiesc cu familia și copiii.
Pentru angajatori un posibil dezavantaj al telemuncii îl reprezintă costurile legate de achiziționarea și instalarea echipamentelor necesare desfășurării activității. Un alt inconvenient poate fi scăderea nivelului de control asupra activității și conduitei angajaților precum și asigurarea unei comunicări eficiente între membrii echipei sau între echipe. Desigur, noile tehnologii de comunicare vin în sprijinul telesalariaților și ai angajatorilor prin servicii ce facilitează colaborarea eficientă. O altă dificultate constă în asigurarea protecției datelor confidențiale și în acest caz pot fi necesare investiții în sisteme de securitate specializate.
Desfășurarea activității în regim de telemuncă se poate dovedi utilă atât pentru angajați cât și pentru angajatori. Cu toate acestea, nu trebuie neglijate nici aspectele negative ale telemuncii pe termen lung cum sunt dezechilibrul între viața personală și cea profesională sau costuri adiționale pentru angajator.
Tips and tricks
- Daca lucrezi de acasă sau „remote” în mod curent sau numai pentru o perioadă delimitată de timp, poți urma câteva reguli simple pentru a te asigura că nivelul de productivitate nu scade și în același timp menții un stil de viată sănătos.
- Crearea unei rutine zilnice – menține un program stabil pentru fiecare zi, trezește-te la aceeași ora și planifică ziua în funcție de obiectivele pe care le ai de îndeplinit
- Schimbă pijamalele – chiar dacă sunt comode și nu trebuie să te vezi cu nimeni, faptul că te schimbi în haine de lucru te poate ajuta să intri în starea de muncă
- Menține o zonă de lucru bine definită – chiar și în spații mici poți delimita zona în care muncești, dacă lucrezi la un birou sau o mică măsuță, păstrează acel spațiu doar pentru activități de muncă pentru a putea păstra un echilibru între viața profesională și cea personală
- Pauze – pentru a rămâne productivi dar și sănătoși, pauzele mici sunt bine-venite, asigură-te că iți planifici ziua în așa fel încât să ai și o pauză de masă
- Mișcare și soare – poate nu este necesar să ieși din casă, însă o activitate ușoară precum mersul pe jos în aer liber face minuni pentru sănătatea ta, asigură-te că ieși din casă cel puțin 30 minute în fiecare zi